کاغذ گلاسه یکی از کاربردیترین کاغذهای موجود در صنعت چاپ است. اغلب مردم کاغذ گلاسه را به واسطه ظاهر صاف، صیقلی و براق آن میشناسند. همین ویژگیهای ظاهری هم گلاسه را به یکی از بهترین کاغذها برای چاپ عکسهای رنگی و باکیفیت تبدیل کرده است. در حال حاضر انواع مختلفی از کاغذ گلاسه با گرماژ و نوع پوشش متفاوت تولید میشوند. هنگام انتخاب کاغذ گلاسه باید به این دو نکته مهم توجه کنید. انتخاب کاغذ گلاسه باید با در نظر گرفتن اهداف چاپ تعیین شود. چنانچه قصد چاپ تصاویر باکیفیت و رنگی دارید، باید از گلاسه براق با گرماژ بالا استفاده کنید. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از انواع کاغذ گلاسه و کاربرد آنها در صنعت چاپ میپردازیم.
کاغذ گلاسه چیست؟
کاغذ گلاسه (Glossy Paper) همان کاغذ معمولی است که یک نوع پوشش خاص بر روی آن قرار میگیرد. کاغذهای گلاسه معمولا ظاهر براق، صاف و صیقلی دارند. اغلب مردم نیز گلاسه را از طریق همین ویژگی ظاهری میشناسند. امروزه در کنار کاغذ گلاسه براق، مدلهای مات این محصول هم تولید میشوند. البته میزان مات بودن کاغذ گلاسه در حدی نیست که تبدیل به کاغذ تحریر معمولی شود. انواع کاغذ گلاسه جوهر را به طور کامل جذب نمیکنند، ولی جذب جوهر توسط بافت آنها به صورت یکنواخت است. بر همین اساس از کاغذهای گلاسه برای چاپ تصاویر رنگی استفاده میشود. هر چقدر نمایش جزئیات تصاویر بیشتر اهمیت داشته باشد؛ باید کاغذ گلاسه با گرماژ بالاتر انتخاب شود. منظور از گرماژ، وزن یک متر مربع از کاغذ بر حسب گرم است برای آشنایی بیشتر با مفهوم گرماژ میتوانید مقاله “گرماژ چیست؟” را بخوانید. کاغذهایی با گرماژ بالاتر، سنگینتر بوده و استحکام بیشتری هم دارند.
مواد تشکیل دهنده کاغذ گلاسه
تفاوت انواع کاغذ گلاسه با سایر کاغذها به ویژه کاغذ تحریر معمولی در نوع پوشش آنهاست. برای ایجاد سطح صاف، صیقلی و براق کاغذ گلاسه از ترکیب نشاسته و پلاستیک استفاده میشود. با قرار گرفتن نشاسته بر سطح کاغذ معمولی، منافذ نامتوازن کاغذ پر میشوند. به این ترتیب بافت کاغذ جوهر را به صورت یکنواخت جذب میکند، ولی همین موضوع یک چالش مهم به همراه دارد. در اثر تماس جوهر با نشاسته ممکن است ترکیب نشاسته تغییر کرده و کیفیت چاپ را کاهش دهد. به همین علت یک لایه نازک پوشش پلاستیکی بر روی نشاسته قرار میگیرد. این لایه از کاغذ گلاسه در برابر آب و رطوبت هم محافظت میکند. وجود لایه پلاستیکی بر روی کاغذ گلاسه یک مزیت مهم دیگر نیز دارد. پلاستیک در ترکیب کاغذ گلاسه استحکام کاغذ را افزایش میدهد. همه این مزایا در کنار یکدیگر باعث افزایش میزان استفاده از کاغذ گلاسه در صنعت چاپ شده است. کاربرد گلاسه در چاپ بسیار گسترده بوده و همواره مورد توجه مشتریان قرار میگیرد. میزان استفاده از نشاسته و پلاستیک در کاغذ گلاسه تعیین کننده مات یا براق بودن این کاغذ است. هرچقدر از نشاسته و پلاستیک کمتری استفاده شود، میزان مات بودن کاغذ گلاسه افزایش مییابد.
کاربردهای کاغذ گلاسه چیست؟
استفاده از انواع کاغذ گلاسه در صنعت چاپ بسیار رایج است. سطح صاف و صیقلی، مقاومت بالا در برابر نفوذ آب و استحکام فیزیکی مناسب نسبت به پارگی از جمله مهمترین ویژگیهای کاغذ گلاسه هستند که باعث افزایش میزان استفاده از این محصول در صنعت چاپ میشوند. سطح صاف و صیقلی کاغذ گلاسه میزان کیفیت چاپ تصاویر رنگی را افزایش میدهد. این موضوع از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده و منجر به گسترش کاربرد کاغذ گلاسه در چاپ شده است. از جمله مهمترین کاربردهای گلاسه در حوزههای مختلف میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- چاپ کتابهای رنگی
- کاتالوگ
- کارت ویزیت
- مجله
- بروشورهای مهم
- چاپ عکس
به طور کلی از انواع کاغذ گلاسه برای چاپ محصولات کاغذی که استحکام بالا و جزئیات تصاویر آنها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، استفاده میشود.
انواع کاغذ گلاسه از نظر گرماژ
در صنعت تولید کاغذ، چاپ و بستهبندی یکی از ویژگیهای انواع کاغذ که همواره مورد توجه قرار میگیرد، گرماژ است. گرماژ کاغذ یک ویژگی بسیار مهم است که هنگام انتخاب کاغذ مناسب به آن توجه میشود. در صنعت چاپ، وزن یک متر مربع از کاغذ بر حسب گرم را، گرماژ مینامند. متناسب با افزایش میزان گرماژ، وزن و استحکام کاغذ نیز بیشتر میشود. چنانچه قصد چاپ تصاویر باکیفیت و نمایش جزئیات بیشتری دارید؛ باید از کاغذ گلاسه با گرماژ بالا استفاده کنید. در کارخانههای مختلف، گلاسه را با گرماژ متفاوت تولید میکنند. حداقل گرماژ رایج کاغذ گلاسه 80 و حداکثر میزان آن 350 است. گرماژ 90، 100، 118، 135، 148، 170، 200، 250، 280 و 300 هم در بازه حداقل و حداکثر گرماژ کاغذ گلاسه، قرار میگیرند. هنگام ثبت سفارش و خرید کاغذ گلاسه باید گرماژ را متناسب با اهداف خود انتخاب کنید. چنانچه قصد چاپ محصولاتی با استحکام بیشتر دارید، یا جزئیات و کیفیت چاپ تصاویر برایتان مهم است؛ باید گرماژ بالاتری را انتخاب کنید.

انواع کاغذ گلاسه از نظر پوشش
آیا میدانید کاغذ گلاسه قابلیت چاپ به صورت یک و دو طرفه را دارد؟ چنانچه فقط یکی از طرفین کاغذ گلاسه، صاف و صیقلی باشد؛ کاغذ از نوع یک طرفه یا یک رو است. قرارگیری پوشش پلاستیک و نشاسته بر روی هر دو طرف کاغذ هم منجر به تولید گلاسه دو رو یا دو طرفه میشود. از جمله مهمترین ویژگیهای کاغذ گلاسه یک و دو رو میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کاغذ گلاسه یک رو (تک رو): یک سطح صاف و صیقلی دارد، وزن آن چندان زیاد نیست و برای چاپ کتاب کاربرد گستردهای ندارد.
- کاغذ گلاسه دورو: هر دو طرف آن صاف و صیقلی هستند، وزن و استحکام بیشتری دارد و برای چاپ محصولاتی که ورق میخورند و صاف بودن هر دو طرف کاغذ اهمیت دارد، انتخاب میشود.
انواع برگه گلاسه از نظر براقی و ماتی
یکی از مهمترین معیارها برای دستهبندی کاغذهای گلاسه، براق یا مات بودن آنهاست. این موضوع باید هنگام انتخاب کاغذ گلاسه در نظر گرفته شود، زیرا کاغذهای گلاسه براق مزایای بیشتری نسبت به مدلهای مات دارند. در ادامه مطلب به بررسی انواع کاغذ گلاسه براق، مات و UV میپردازیم:
1_ کاغذ گلاسه براق
کارآمدترین نوع کاغذ گلاسه، مدل براق این محصول است. کاغذهای گلاسه براق سطحی صاف و کاملاً صیقلی دارند. برای تولید این نوع کاغذها از نشاسته و پلاستیک بیشتری استفاده میشود. جزئیات تصاویر و رنگهای چاپ شده بر روی گلاسه براق، بیشتر نمایان خواهد شد. همین موضوع باعث انتخاب کاغذ گلاسه براق برای چاپ کتاب، عکس، کاتالوگ و سایر محصولات کاغذی مهم میشود. براق بودن کاغذ گلاسه از نظر بازاریابی و تبلیغات نیز مهم است. ظاهر براق گلاسه میتواند در نگاه اول مشتریان را به خود جذب کند.
2_ کاغذ گلاسه مات
در کنار کاغذ گلاسه برق، مدلهای مات هم تولید میشوند. سطح کاغذ گلاسه مات به هیچ عنوان براق نیست. به همین علت از گلاسه مات برای چاپ تصاویر باکیفیت و رنگی استفاده نمیشود. با این حال گلاسه مات به واسطه استحکام بالایی که دارد در زمینههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد کاغذ گلاسه مات در صنعت چاپ بیشتر شبیه کاغذهای معمولی است، با این تفاوت که استحکام و مقاومت بیشتری دارد. یکی از مهمترین تفاوتهای گلاسه مات و براق هم باقی ماندن اثر انگشت بر سطح گلاسه براق است. در واقع جای اثر انگشت بر سطح کاغذ گلاسه براق بیشتر از مدلهای مات مشخص است.
3_ کاغذ گلاسه براق UV
یکی از منحصر به فردترین گلاسههای تولید شده، کاغذ گلاسه براق UV است. منظور از UV در کاغذهای گلاسه، یک پوشش سلفونی است که بر سطح کاغذ قرار میگیرد. وجود این لایه سلفونی باعث خشک و ثابت شدن رنگهای چاپ میشود. کاغذ گلاسه UV هم ظاهری براق دارد و کیفیت چاپ تصاویر بر روی آن بسیار بالاست.
چه روش هایی برای چاپ بر روی کاغذ گلاسه وجود دارد؟
برای چاپ کاغذ گلاسه معمولا از چاپ دیجیتال و افست استفاده میشود. چاپ دیجیتال سرعت بیشتری داشته و برای چاپ در تیراژ بالا مناسب است. چنانچه کیفیت بالای چاپ برایتان اهمیت دارد، بهتر است از چاپ افست استفاده کنید. در کارخانههای مختلف برای چاپ دیجیتال از دستگاههای لیزری مدرن استفاده میشود. قطعا روش چاپ کاغذ گلاسه بر قیمت تمام شده برای مشتریان تاثیرگذار خواهد بود. البته نوع روش چاپ تنها عامل موثر بر قیمت چاپ کاغذ گلاسه نیست. گرماژ، تناژ سفارش، تعداد رنگ، مات یا براق بودن و کارخانهای که سفارش چاپ را به آن میسپارید، مهمترین عوامل موثر بر قیمت چاپ کاغذ گلاسه هستند.
نکات مهم چاپ روی کاغذ گلاسه
همانطور که گفتیم برای کسب نتیجه بهتر باید از روش چاپ مناسب استفاده کنید. از طرفی انتخاب درست نوع کاغذ گلاسه هم تاثیر مهمی بر نتیجه کار دارد. به طور کلی باید روش یا همان دستگاه چاپ، نوع کاغذ گلاسه و اهداف مورد نظر شما با یکدیگر تناسب داشته باشند. در صورتی که قصد استفاده از پرینترهای خانگی برای چاپ کاغذ گلاسه را دارید، باید نوع پرینتر لیزری یا جوهرافشان باشد. چنانچه پرینتر خانگی از نوع لیزری است، باید کاغذ گلاسه معمولی را انتخاب کنید. کاغذهای فتوگلاسه و کتد هم برای پرینترهای جوهرافشان مناسب هستند. با سپردن سفارش چاپ گلاسه به شرکتهای معتبر خیال شما از بابت انتخاب روش چاپ و کاغذ گلاسه مناسب آسوده خواهد بود.
تفاوت کاغذ گلاسه با کاغذ تحریر چیست؟
کاغذ تحریر معمولی رایجترین کاغذ قابل استفاده برای چاپ انواع کتاب، مجله، تراکت، بروشور و… است. این نوع کاغذ سطح بافت دار داشته و منافذ آن جوهر را به صورت غیر یکنواخت جذب میکنند. به همین علت کاغذ تحریر معمولی انتخاب مناسبی برای چاپ تصاویر رنگی و باکیفیت نیست. برخلاف کاغذ تحریر معمولی، انواع کاغذ گلاسه دارای سطح صاف و صیقلی هستند که جوهر را به صورت یکنواخت جذب میکنند. دلیل این موضوع نیز به قرارگیری لایه نشاسته و سپس پلاستیک بر سطح کاغذ گلاسه مربوط است. سطح صاف، صیقلی و براق کاغذهای گلاسه این محصولات را به یکی از بهترین انتخابها برای چاپ تصاویر باکیفیت و نمایش جزئیات بیشتر تبدیل کرده است.
برای چاپ کاتالوگ از گلاسه با چه گرماژی استفاده می شود؟
در قسمتهای قبلی همین مطلب به گرماژهای رایج کاغذ گلاسه اشاره کردیم. برای انتخاب گرماژ مناسب به نکات مختلفی مانند اهمیت کیفیت تصاویر، میزان استحکام کاغذ و حتی قیمت تمام شده چاپ توجه میشود. برای مثال گرماژ گلاسه برای چاپ کاتالوگ با بروشور، کارت ویزیت و… متفاوت است. برای چاپ کاتالوگ گلاسه معمولا از گرماژ 170 استفاده میشود. این موضوع میتواند در کارخانههای مختلف متناسب با نکات مورد نظر مشتریان تغییر کند.