میزان مقاومت کاغذ به عوامل مختلفی وابسته است، ولی به طور کلی کاغذهایی که الیاف سلولزی آنها بلندتر و محکمتر هستند؛ مقاومت بیشتری دارند. طول الیاف سلولزی هم در خمیرهای مختلف میزان متفاوتی دارد. برای مثال کاغذهایی که خمیر آنها به روش شیمیایی و غیر بازیافتی تولید میشود؛ الیاف بلندتر و قویتری دارند، در نتیجه میزان مقاومت آنها نیز بیشتر است. در صنعت تولید کاغذ انواع مختلفی از این محصول کاربردی با روشهای گوناگون ساخته میشوند. هر یک از کاغذهای امروزی از نظر نوع مواد اولیه، افزودنیها و روش تولید با یکدیگر متفاوت هستند. بر همین اساس انواع کاغذ تولید شده از چوب و خمیر بازیافتی مشخصات و ویژگیهای متفاوتی دارند. هنگام ثبت سفارش کاغذ باید به ویژگیهای انواع این محصول توجه کنید. مشخصات کاغذ باید با ویژگیهای زمینه استفاده از آن تناسب داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از مقاومت انواع کاغذ و عوامل موثر بر این موضوع میپردازیم.
عوامل تعیین کننده مقاومت کاغذ
کاغذ یکی از اصلیترین محصولات صنعت چاپ و بستهبندی است. در صنایع مختلف با در نظر گرفتن مشخصات و ویژگیهای انواع کاغذ یکی از مناسبترین آنها انتخاب میشود. از جمله مهمترین مشخصات کاغذ هم میتوانیم به میزان مقاومت آن اشاره کنیم. بدون شک مقاومت هر یک از انواع کاغذ با یکدیگر متفاوت است. این موضوع هم تحت تاثیر عوامل زیر قرار میگیرد:
1_ نوع مواد اولیه
از جمله مهمترین عوامل موثر بر میزان مقاومت کاغذ میتوانیم به نوع مواد اولیه اشاره کنیم. کاغذهایی که از چوب تولید میشوند و بازیافتی نیستند؛ مقاومت بیشتری دارند. میزان مقاومت کاغذهای بازیافتی هم در مقایسه با یکدیگر به تعداد دفعات بازیافت بستگی دارد. هر چقدر خمیر کاغذ به تعداد دفعات بیشتری بازیافت شده باشد؛ طول الیاف سلولزی کوتاهتر شده و مقاومت آن کاهش مییابد. البته مواد افزودنی، رنگ، ترکیبات شیمیایی و میزان نشاسته به کار رفته در تولید خمیر کاغذ هم بر مقاومت آن اثر میگذارد.
2_ ضخامت کاغذ
آیا میدانید میزان ضخامت کاغذ با چه معیاری سنجیده و بررسی میشود؟ گرماژ واحد سنجش ضخامت کاغذ است. منظور از گرماژ (چگالی) وزن کاغذ بر حسب گرم در متر مربع (مساحت) است. به بیان دیگر وزن هر متر مربع از کاغذ بر حسب گرم را گرماژ مینامند. هر چقدر گرماژ کاغذ بیشتر باشد؛ ضخامت و در نتیجه مقاومت آن افزایش مییابد. گرماژ کاغذ را نیز باید متناسب با کاربرد کاغذ انتخاب کنید. برای آشنایی بیشتر با مفهوم گرماژ مقاله “گرماژ کاغذ و مقوا چیست؟ | نحوه محاسبه و انواع آن” را بخوانید.

3_ فرآیند تولید
امروزه انواع کاغذ را بر اساس روشهای مختلف مکانیکی و شیمیایی تولید میکنند. کاغذ تولید شده با استفاده از روشهای شیمیایی، الیاف بلندتر و پیوندهای قویتری دارد. در نتیجه میزان مقاومت کاغذهای تولید شده به روش شیمیایی بیشتر از روشهای مکانیکی است. از طرفی تجهیزات و دستگاههای مورد استفاده در تولید کاغذ هم بر مقاومت کاغذ تاثیرگذار هستند. در کارخانه پاپیروس کاوه از دستگاههای مدرن و روشهای اصولی برای تولید کاغذ استفاده میشود. به همین علت انواع کاغذ شرکت پاپیروس کاوه از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند. با ثبت سفارش در پاپیروس کاوه میتوانید از مزایای کاغذهایی مقاوم که قیمت مناسبی هم دارند، برخوردار شوید.
4_ روکش یا لمینت
در کنار سایر نکاتی که به عنوان عوامل موثر بر مقاومت کاغذ نام بردیم، باید به روکش یا لمینت هم اشاره کنیم. کاغذهایی که روکش دارند؛ از مقاومت بیشتری برخوردار هستند. برای مثال کاغذهای گلاسه نسبت به انواع کاغذ ساده و بدون روکش، مقاومتر هستند.
کدام کاغذها مقاومتر هستند؟
هنگام ثبت سفارش در شرکتهای چاپ و بستهبندی معتبر مانند پاپیروس کاوه با مدلهای مختلف کاغذ مواجه میشوید. امروزه انواع مختلفی از کاغذ با ویژگیهای متفاوت تولید میشوند. میزان مقاومت هر یک از انواع کاغذ نیز با یکدیگر متفاوت است. در ادامه مطلب به بررسی انواع کاغذ مقاوم میپردازیم:
1_ کاغذ کرافت
یکی از شناخته شدهترین کاغذهای موجود که تولید آن قدمتی طولانی دارد؛ کاغذ کرافت است. این کاغذ از خمیر کرافت و طی فرآیند کرافت تولید میشود. میزان لیگنین در ترکیب خمیر کرافت پایینتر است. همین موضوع باعث افزایش میزان مقاومت مکانیکی مقوا و کاغذ کرافت میشود. کاغذهای کرافت در حالت عادی رنگ کاهی دارند، ولی با استفاده از مواد شیمیایی سفید میشوند.
2_ کاغذ گلاسه
همه مردم کاغذ گلاسه را به واسطه ظاهر براق آن میشناسند. انواع کاغذ گلاسه با ضخامت، گرماژ و میزان مقاومت مختلف تولید میشوند. بخشی از مقاومت بالای کاغذ گلاسه هم به روکش یا همان لمینت آن مربوط است. در واقع ظاهر براق کاغذ گلاسه به واسطه وجود یک لایه اضافه بر روی کاغذ ساده شکل میگیرد. کاغذ گلاسه علاوه بر مقاومت بالا، چاپپذیری مناسبی هم دارد.

3_ کاغذ معمولی (چاپ و نوشتاری)
کاغذ معمولی یک محصول باکیفیت است که از چوب تازه تولید میشود. در تولید کاغذ معمولی یا ویرجین، خمیر بازیافتی کاربرد ندارد. به همین علت الیاف سلولزی بلندتری داشته و مقاومت آن بسیار زیاد است. رنگ کاغذ ویرجین هم نسبت به کاغذهای بازیافتی متفاوت است. به همین علت برای چاپ کتاب، دفتر، سررسید و سایر محصولات مشابه که کیفیت کاغذ آنها اهمیت بسیار زیادی دارد؛ از کاغذ معمولی به جای بازیافتی استفاده میشود.
4_ کاغذ بازیافتی
در کنار سایر کاغذهای مقاومی که نام بردیم، باید به کاغذ بازیافتی هم اشاره کنیم. کاغذ بازیافتی نسبت به کاغذهای ویرجین، گلاسه، کرافت و… مقاومت کمتری دارد. البته انواع کاغذ بازیافتی مانند کاغذ لاینر و کاغذ فلوتنیگ هم نسبت به یکدیگر از میزان مقاومت مختلفی برخوردار هستند. این موضوع تحت تاثیر تعداد دفعات بازیافت کاغذ و کیفیت خمیر به دست آمده قرار دارد. خمیر کاغذی که برای اولین بار طی فرآیند بازیافت تولید میشود؛ کاغذهای مقاومتری را ایجاد خواهد کرد. به طور کلی فرآیند بازیافت باعث کوتاه شدن طول الیاف سلولزی میشود. هر چقدر تعداد دفعات بازیافت بیشتر باشد؛ طول الیاف سلولزی کاهش یافته و میزان مقاومت کاغذ کمتر خواهد شد.
سوالات متداول
کدام کاغذ برای چه کاربردی مناسب است؟
کاربرد انواع کاغذ متناسب با نوع مواد اولیه، کیفیت، ضخامت، رنگ، مقاومت و… تعیین میشود.
چگونه استحکام کاغذ اندازه گیری می شود؟
میزان استحکام کاغذ با در نظر گرفتن ضخامت، ترکیب خمیر، کیفیت و روش تولید آن بررسی خواهد شد.